Багато садівників прагнуть, щоб овочеві та плодові культури були здоровими, а клумби цвіли пишно. На жаль, не кожен созон їм вдається досягнути такого успіху.

Кожен рік – неповторний

Кліматичні умови із року в рік змінюються, а отже рослини, їх хвороби та шкідники розвиваються по-різному. Іноді, незважаючи на належний догляд, відбувається масове пошкодження шкідниками, тому слід застосовувати засоби захисту рослин. Щоб звести до мінімуму їхнє застосування, слід застосовувати ряд агротехнічних заходів.

Захист рослин на прикладі троянд

Під час вибору трояндового куща у розсаднику звертайте увагу на чутливі до хвороб та стійкі сорти. Цінну інформацію про відповідні сорти можна отримати у експетів, що працюють у розсаднику, з професійних журналів або Інтернету. 

Грунт не повинен бути щільним, щоб троянди з їхнім довгим корінням добре проросли грунті, досягнули ідеальної висоти. Місце зрозтання троянд має бути достатньо освітлене. Внесення добрив, які мають бути добре збалансованими і адаптованими до потреб рослин, сприяє не тільки здоровому росту, але й енергійному цвітінню. Крім того, якщо відцвівші квіти видаляти регулярно, то збудники хвороб будуть менше розмножуватися.

Поливайте обережно! Влітку нашим трояндам особливо потрібен регулярний полив – не можна дозволяти їм висихати. Важливо також не мочити листя при поливі без необхідності, а поливати виключно знизу під коріння. Це знижує ризик грибкових інфекцій.

Комплексний захист рослин від шкідників та хвороб: у садівництві виділяють наступні заходи:

  • селекційні заходи, наприклад вибір сортів стійких до хвороб;
  • передпосівні заходи, такі як вибір місця розташування, внесення добрив;
  • біологічні заходи, такі як використання ентомофагів (корисні комахи);
  • біотехнологічні заходи, такі як використання пасток, клейких стрічок;
  • хімічні заходи, використання пестицидів;
  • механічні заходи, такі як просапування, збирання личинок, знешкодження яйцекладок