Помірний клімат України накладає обмеження на культивування більшості популярних овочів і однорічних квітів, які потрапили до нас із більш теплих регіонів. Для прискорення їхньої вегетації доводиться вирощувати рослини за допомогою розсади. Дізнайтеся, як не помилитися у цьому непростому заході.

Насамперед, розсадою вирощують овочеві рослини. Причому не тільки теплолюбні культури, такі як баклажани, томати, перець, огірки, кабачки, кавун або гарбуз, а й холодостійку капусту, ріпчасту цибулю і навіть селеру. Не менш актуальним є розсадний спосіб і у квітникарстві, де без нього не вдасться отримати раннє цвітіння петуній, чорнобривців, сальвій, бегоній, вербен та інших квітів. 

Для того щоб отримати здорову розсаду, а надалі – і гарні рослини, краще підготуватися як слід: підготувати місце для сіянців та придбати все необхідне.

Де висівати розсаду?

Традиційний для дачників і власників заміських будинків спосіб вирощування розсади на підвіконні не дуже зручний. Це місце обмежене по площі і до того ж не дозволяє маніпулювати з мікрокліматом. Річ у тому, що для підготовки розсади до висадки знадобиться її загартувати шляхом зниження температури повітря до +10-14 °С. А в опалювальному приміщенні зробити це неможливо.

Для розсади найкраще підходить частково опалювальна засклена тераса з південними вікнами або невелика опалювальна теплиця з полікарбонату. Площа цього приміщення повинна бути такою, щоб вистачило місця і на посів, і на пікірування рослин. Після цих процедур сіянці висаджують у традиційну плівкову теплицю або парник. Саме такий підхід дозволить отримати найбільшу вигоду від ранньої продукції. 

Якщо ж використовувати тільки підвіконня, холодний засклений балкон і не опалювальну плівкову теплицю, рослини все одно можна виростити розсадою. Для цього слід просто змістити терміни посіву з лютого на березень.

Коли висівати розсаду?

Час посіву розсади визначається термінами й умовами її висадки в ґрунт.

  • Якщо висадка сіянців буде проводитись у сезонну плівкову теплицю, то посів овочів починають в середині або наприкінці лютого. Насамперед висівають кольорову і білокачанну капусту, а до кінця місяця – початку березня сіють теплолюбні культури – томати, перець, баклажани та огірки.
  • Якщо висадка сіянців буде проводитись відразу у відкритий ґрунт, то посів капусти проводять наприкінці лютого – початку березня, а теплолюбні рослини висівають у другу декаду березня. Ці терміни визначаються більш пізнім часом висадки рослин. Теплолюбні культури пересаджують у ґрунт лише наприкінці травня, а холодостійкі – з кінця квітня.

Яку землю використовувати для розсади?

Для сіянців підходить універсальний пухкий і вологоємний ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією середовища (індекс кислотності рН = 6-6,5). Найзручніше для цих цілей купувати готову суміш на основі торфу з домішками перліту. Необхідний обсяг краще розраховувати відразу з урахуванням пікірування рослин у півлітрові ємності з запасом 15-20 % на утрамбовування (близько 0,6 л на 1 сіянець).

Якщо є час і можливості, землю можна заготовити і самостійно. Тільки тоді садовий ґрунт доведеться продезінфікувати (наприклад, прогріти 30 хвилин у духовці при температурі +100-120 °C) і розпушити. Якщо це буде чорнозем, необхідно додати не менше 30 % перепрілого торфу або перегною. Ще один простий і економний варіант – змішати підготовлену садову землю з магазинною сумішшю в пропорції 1:1.

Куди сіяти і як пікірувати розсаду?

Потрібно заздалегідь заготовити набір ємностей для посіву розсади і пікірування сіянців.

  • Посів зручно проводити в пластикові касети, де окремі комірки заповнюють землею для кожного насіння, або у спеціальні торф’яні таблетки. І таблетки, і комірки в касетах можуть бути різного розміру, що полегшує пікірування сіянців у великий горщик або прямо в ґрунт.
  • Посів і пікірування можна також проводити в пластикові або торф’яні горщики середнього або великого розміру, а також у дерев’яні або пластикові ящики. У цьому разі важливо враховувати рекомендовані схеми розміщення сіянців і стежити, щоб рослини не пригнічували один одного, а коріння не виростало за межі ємностей. 

Як вибрати насіння для посіву?

При посіві та купівлі сортів, а також гібридів овочевих і квіткових рослин варто враховувати, що повторно можна використовувати лише насіння районованих сортів, які перевірені у вашій місцевості. Таке насіння зазвичай заготовляють із доспілих плодів, які спеціально залишають з осені. Якщо ж ви вибираєте для посіву сучасні високоврожайні і скоростиглі гібриди, які маркуються літерами «F1», то вони дають хороший урожай тільки в першому поколінні. Наступного року таке насіння потрібно буде купити знову. Проте посівний матеріал гібридних форм має оболонку, яка містить засоби проти хвороб і краще підготовлений до посіву.

Як доглядати за розсадою?

Для правильного вирощування рослин досить знати ключові правила догляду.

  • Посів на глибину 1-2 см проводять у зволожений субстрат, після чого періодично виконують полив і підживлення сіянців комплексними органічними або мінеральними добривами.
  • Загартовування розсади роблять після появи сходів. Як вже йшлося раніше, температуру навколишнього повітря знижують із 20-22 °С до 10-14 °С. Це запобіжить витягуванню рослин.
  • Пікірування у горщики об’ємом 0,5 л робляють, як тільки у сіянців з’являться два справжніх листочки. Рослини акуратно пересаджують, намагаючись не пошкодити кореневу систему. Сіянці засипають ґрунтом до рівня нижнього листя.
  • Захист розсади від хвороб краще проводити у профілактичному режимі, а не очікувати ознак небезпеки. Найчастіше сіянці страждають від кореневих або стеблових гнилей, проти яких використовують препарат «Магнікур® Енерджі». Рослини поливають мінімум двічі – відразу після посіву і повторно через 7-10 днів. Фунгіцид не тільки захистить культури, а й поліпшить показники зростання і розвитку рослин.
  • Висадку в ґрунт виконують одразу після появи на сіянцях 5-6 листків. До цього часу відстань між рослинами поступово збільшують, що нескладно робити при використанні окремих півлітрових ємностей.

Коли і як потрібно досвічувати розсаду?

Ранній посів рослин, а також обмежена кількість сонячного світла можуть погіршити якість розсади. Мінімальна тривалість світлового дня для вирощування розсади повинна становити 8 годин, а максимум, включаючи досвічування, – 16-18 годин на добу.

Тому, якщо наявні несприятливі чинники (наприклад, розсада розташована на північних вікнах) наприкінці лютого – початку березня розсаду краще досвічувати. Роблять це за допомогою спеціальних газорозрядних або світлодіодних ламп, які рекомендовані для теплиць.