Мрія кожного садівника-любителя – це сад, за яким дуже легко доглядати. Хвороби рослин і настирливі шкідники іноді стоять на шляху до цієї мети. Однак, озброївшись деякими вміннями і навичками в потрібному обсязі, можна займатися садівництвом таким чином, щоб не дати шкідникам і хворобам практично ніяких шансів.

На етапі планування досвідчений садівник звертає увагу на умови місцевості, в якій знаходиться сад. Який там грунт, наскільки це місце сонячне, вітряне чи схильне до підвищеної вологості? Після з’ясування всіх особливостей ділянки слід підібрати відповідні рослини і сорти, які будуть успішно проростати і залишатися здоровими в цьому самому саду чи городі. Неважливо, купуєте ви насіння або рослини в горщиках – в обох випадках потрібно покладатися на ретельний огляд і якість. Звертайте увагу не тільки на квіти, а й на стан листя. Не забудьте поглянути на корені – вони розкажуть про здоров’я рослини.

Мета: сильні та стійкі рослини

Коли належну рослину знайдено, основна увага приділяється постачанню поживних речовин та догляду. Належне удобрення відіграє одну з вирішальних ролей, оскільки лише добре підживлені рослини здатні оптимально захистити себе від шкідників і хвороб. Недостатньо забезпечені поживними речовинами рослини часто неспроможні протистояти шкідникам та грибковим захворюванням. Важливі також такі агротехнічні заходи, як правильне підрізання рослин, обробка ґрунту, наявність корисних комах, гігієнічні заходи суттєво сприяють здоров’ю рослин.

Препарати для захисту рослин є важливою частиною комплексного захисту від шкідниками

Існує низка нехімічних контрольних заходів, які можуть бути застосовані, якщо шкода вже відбулася. Численні корисні комахи (наприклад, хижі кліщі) можна замовити через наукові установи для боротьби з певними шкідниками. Липкі пастки, захисні сітки і фольга – лише деякі приклади виключно механічних способів боротьби з шкідниками або бур’янами. Феромонні пастки і спеціальні липкі аркуші знадобляться для того, щоб своєчасно виявити шкідників і надалі зробити відповідні цілеспрямовані контрзаходи.

Незважаючи на всі підходи вище, профілактику і догляд, не можна повністю уникнути можливості появи шкідників або хвороб. З цієї причини використання пестицидів є невід’ємною частиною комплексного захисту від шкідливих організмів. Певні погодні умови та інші зовнішні чинники можуть викликати проблеми з рослинами. Використання класичних пестицидів в таких ситуаціях – відмінний спосіб захистити рослину від шкідників і хвороб.

Садівництво та городництво – в гармонії з природою!

Що слід враховувати у захисті рослин, наприклад, гортензій 

  • Розташування: напівтіньове, прохолодне місце, багате поживними речовинами і з глибокою кореневою системою
  • Вибір рослин: вибирайте сильні сорти
  • Догляд і добриво: збалансоване добриво і регулярний полив
  • Способи вирощування: видалення сухих і мертвих частин рослини
  • Захист рослини: використання класичних засобів для захисту рослин
  • Відновлення рослини: профілактика пошкодження шкідниками і хворобами за допомогою відновлючих засобів для рослини