Незалежно від того, чи газон недавно створений, чи вже деякий час, він потребує дуже регулярного догляду щоб зберегти гарний вигляд м’якого зеленого килима. Контрольований полив, правильно проведене підживлення, якісне скошування, а також аерація ґрунту та скарифікація дозволять вам отримувати ідеальні результати цілий рік!

Перше скошування проводять приблизно через 5 тижнів після появи сходів, коли трава досягне приблизно 10 см висоти. Ніколи не косіть більше 1/3 висоти, щоб не послабити рослини.

Скошування проводять навесні до двох разів на тиждень на висоті від 4 до 6 см, щоб стимулювати розгалуження стебел і сприяти розширенню коренів.

Прикочування посівів, яке проводиться приблизно через два місяці після появи сходів покращує розгалудження рослин. Нові пагони матимуть хороший контакт із землею для кращого вкорінення.

Полив повинен бути дуже регулярним і глибоким, щоб коріння не залишалися поверхневими. Газон необхідно полити, як тільки ґрунт висохне більше ніж на 2 мм, у нормі від 3 до 4 літрів/м² залежно від температури та експозиції.

З тієї ж причини внесіть двічі добриво, що містить стимулятор коренів (добриво для газону) спочатку в березні, а потім у травні.

У червні аеруйте ґрунт грелінетом, щоб сприяти проникненню води.

Влітку перейдіть на більшу висоту скошування (7-10 см), щоб захистити ґрунт від випаровування.

Восени косіть коротше і частіше і знову додайте добриво (довготривале добриво для газону). Останнє скошування залишають вищим (7-10 см), щоб захистити землю від зимової агресії.

Як підтримувати газон, який уже добре вкоренився?

Щоб гарний газон залишався красивим цілий рік, потрібно ретельно доглядати.

Контрольований полив

Полив повинен бути дуже регулярним, щоб уникнути гідрошоку. Кількість  води залежатиме від структури ґрунту та погоди. У пористому дренуючому ґрунті полив потрібно проводити частіше і в меншій кількості, ніж у важкому глинистому ґрунті. Подібним чином, у суху, жарку та вітряну погоду може знадобитися додаткова вода для компенсації випаровування. Ми радимо для поливу орієнтовно 4 літрів/м² на день влітку (або навіть удвічі більше в південних регіонах).

Опадомір допомагає господарю контролювати полив. Якщо опадомір заповнений до четвертої лінії, поливати не потрібно!

Грунт повинен бути ретельно зволожений. Остерігайтеся поверхневого поливу, який принесе більше шкоди, ніж користі. Краще поливати газон рідше і глибоко, ніж поверхнево під полуденним сонцем щодня. Поливати бажано ввечері, щоб газон отримував користь від цього всю ніч. Ви також можете встановити автоматичний полив, підключений до програматора для великих газонів.

Скошування

• Косіть коротко, від 3 до 5 см, раз на тиждень навесні та восени газонокосилкою, лезо якої добре заточене, щоб запобігти травмуванню рослин.

• Тримайте газон чистим від бурянів

• Влітку косіть рідше та на більшій висоті скошування (7-10 см). Таким чином, вища трава затінить ґрунт і обмежить  випаровування, одночасно захищаючи коріння від сильної спеки.

• Не потрібно косити взимку.

Аерація грунту

На газонах, засіяних більше 3 років, скарифікацію проводять у квітні/травні або вересні/жовтні. Ця операція дозволить видалити мох і солому, які перешкоджають проникненню води та поживних речовин у ґрунт, а також аерувати землю та залишити більше місця для трав, які утворюють газон.

Внесення добрива для газону проти моху допоможе знищити мох, якщо його застосувати за кілька днів до скарифікації.

Проведення підживлення

Після будь-якої скарифікації або аерації за допомогою біовилок полийте газон і додайте добриво багате азотом, щойно температура підніметься вище 10°C. Добрива вносять у два прийоми в березні, а потім у травні. Влітку внесення припиняється і не відновляється до осені.

Внесіть вапно та карбонат магнію (доломіт), щоб запобігти росту моху та змінити надто кислий pH (250 г/м²).

Після осінньої скарифікації підгодуйте грунт сумішшю рівних частин горщикової землі та компосту (7 л/1 м²).

Висновок: гарний газон потребує часу та певної кількості енергії, але результат того вартий. Як же приємно милуватися цим красивим зеленим килимом, що в’ється між клумбами, ступати по ньому босоніж або лягти на нього, щоб почитати чи подрімати! А якщо у вас з якоїсь причини не росте газон, виберіть альтернативний газон або квіткову галявину – комахи-запилювачі будуть у захваті!