Вишня та черешня – одні з найперших вісточок ягідно-плодового сезону. Але дуже часто ці надзвичайно корисні ягоди пошкоджують личинки вишневої мухи.

Цей шкідник з’являється навесні, коли температура повітря піднімається вище 10 градусів. Цікаво, що за спостереженнями експертів її виліт співпадає з часом цвітіння акації. Живиться вишнева муха солодкими виділеннями попелиць. 

Мухи відкладають яйця під шкірку вишні, коли плоди починають наливатися і стають м’якими. Одна муха здатна пошкодити до 150 ягід!

Личинка, яка відроджується з яйця, білого кольору до 4 мм завдовжки. Харчується м’якоттю плода, який потім загниває та падає на землю разом із шкідником. Черв’як покидає плід, заглиблюється в землю на 3-5 см, де заляльковується і зимує. Навесні муха вилітає і цикл знову повторяється. 

Основні методи боротьби з вишневою мухою

Найефективніші методи:

  • Весняні обприскування інсектицидами
  • Перекопування пристовбурної площі
  • Боротьба з попелицями

В період масового вильоту вишневої мухи проводять перше обприскування інсектицидами Прованто Максі (1 г на 10-14 л води) або Прованто Вернал (2 мл на 10л води на 1 сотку). При цьому обробляють не лише крону, але й пристовбурний круг. Такий метод дуже ефективний для середньостиглих і пізніх сортів вишні та черешні. 

Повторно обприскують через 21 день. Важливо, щоб з часу обробки до збору врожаю пройшов період 25-30 днів.

До агротехнічних заходів відносяться:

  • Перекопування пристовбурного круга восени
  • Розрихлення ґрунту під деревом навесні і влітку
  • Видалення участків рослин з попелицями, солодкі виділення яких є кормовою базою мухи

Пам’ятайте, перед використанням препаратів уважно ознайомтеся з інструкцією по застосуванню, вказаною на тарній етикетці.