Правило 1:

Використовуйте відходи з різних джерел добре змішаними.

Регулярне змішування відходів допоможе процесу кращого перетворення в компост.

Потрібно до суміші відходів обов’язково додавати зрілий компост який буде служити в якості закваски.

Правило 2:

Подрібнюйте всі деревні відходи перед тим, як додати їх до компосту.

Не забувайте подрібнювати гілки дерев, кущів та стебла рослин – ножицями або вручну. Це полегшує мікроорганізмам атакувати компост, покращує змішування компосту та прискорює процес компостування.

Правило 3:

Регулярно провітрюйте компостну купу.

Перше перегортання вашого компосту має відбутися між 2 та 4 тижнями після створення купи. Ця операція запобігає зниженню температури та сприяє активності термофільних бактерій і забезпечує їм кисень, необхідний для роботи. Перегортання слід повторювати кожні 3-4 тижні.

Нарешті, аерація дозволяє отримати однорідну суміш, яка сприяє тісному контакту між різними відходами, які відіграють додаткову роль у перетворенні на компост.

Щоб сприяти аерації компосту, можна створити димохід за допомогою перфорованої ПВХ-трубки, розміщеної вертикально в центрі купи.

Правило 4:

Дотримуйтеся потрібного рівня вологості.

Занадто суха компостна купа призведе до зникнення або бездіяльності бактерій. Активними будуть тільки гриби. Це призводить до появи білих ниток міцелію.

Занадто вологий компост зменшує кількість кисню та викликає гниття та виділення сильного запаху аміаку. В ідеалі, коли ви тримаєте дозріваючий компост в руці, вода не повинна витікати, але ви повинні відчувати вологість.

Якщо ваш компост занадто вологий, додайте сухі відходи, багаті вуглецем .

Правило 5:

Збагачуйте та зберігайте свій компост.

Ось різні рішення:

  • Біологічні активатори, багаті поживними речовинами та мікроорганізмами.
  • Вапнякова або магнезіальна добавка (доломіт), яка є справжнім внеском мікроелементів і нейтралізує можливі неприємні запахи.
  • Глина, яка сприяє формуванню глинисто-гумусового комплексу для піщаних ґрунтів.
  • Гній з кропиви або живокосту, розведений на 10%, якщо ваші відходи багаті вуглецем і сухі.
  • Деревна зола, багата фосфором і калієм.
  • Органічний азот тваринного походження (кров, смажений або мелений ріг) для того, щоб відновити бродіння і підвищити температуру, щоб таким чином знищити паразитів і фітопатогенні гриби, а також насіння бур’янів.

Правило 6:

При необхідності передбачте передкомпостну купу.

У разі великої кількості відходів передбачте зону для зберігання, подрібнення та змішування.

Накрийте центральну частину купи соломою, землею або пористим брезентом. Це дозволить пропускати повітря і воду.

Чим більша купа, тим краще підвищується температура, а отже, швидкість компостування та знищення мікробів хвороб.

Правило 7:

Просійте компост.

Не всі відходи будуть повністю перетворені під час першого компостування. Досить буде просіяти їх і знову додати в наступну компостну купу.

Правило 8:

Як дізнатися, що компост дозрів?

Трансформація компосту займає від 5 до 12 місяців, залежно від періоду та матеріалів для компостування. Початкова купа зменшиться приблизно на дві третини і буде зосереджена в мінеральних поживних речовинах.

Підказки, щоб дізнатися, чи дозрів ваш компост:

  • Компост залишається при кімнатній температурі і температура більше не підвищується.
  • Маленьких червоних черв’яків стає все більше і більше, і їх замінять дощові черв’яки, коли компост повністю дозріє.
  • Більше неможливо розпізнати походження різних матеріалів і первинних відходів; вони стали розсипчастими, темно-коричневого кольору, грудкуватої консистенції з приємним запахом лісової землі, перегною.

Правило 9:

Як використовується компост?

Кілька можливих застосувань:

  • Клумби: розкладіть великими жменями біля основи, а потім поверхнево засипте.
  • Рослини в горщиках: замініть поверхневий субстрат компостом.
  • Кущі, фруктові дерева, багаторічні рослини, кущі троянд: розсипати як мульчу.
  • Овочі: розкладіть великими жменями біля підніжжя, потім засипте поверхнево або засипте в ґрунт перед посадкою.
  • Бідні ґрунти: розкидайте компост із розрахунку 10–20 літрів на м² і заробіть його в ґрунт.
  • Дерн: розпушіть ґрунт, а потім розкладіть компост на дернині.

Правило 10:

правильні інструменти та обладнання

  • Вилами крутити і провітрювати
  • Брезент з люверсами
  • Шаровий термометр
  • Тачка
  • Шредер
  • Перфорована ПВХ труба, яка буде служити димоходом в центрі палі
  • Лійка
  • Контейнер для збору кухонних відходів
  • Сито