Свіжі фрукти та овочі не просто мають приємний смак, але й дають нам здоров’я. Ще більшу насолоду та користь ви отримуєте, коли вирощуєте їх своїми руками на власній присадибній ділянці.
Що зробити, щоб насолоджуватися своїм урожаєм якомога довше?
Задоволення від вирощування власних фруктів і овочів може бути швидко затьмарене: нерідко вирощені в своєму саду фрукти і овочі уражаються грибковими захворюваннями. Для того, щоб досягти успіху в овочівництві, доводиться враховувати багато. Не дозволяйте своєму городу заростати і розділяйте овочі в залежності від часу їх зростання. Поєднуйте основні культури, такі як картопля або морква, з тими, які можна посадити до або після них, наприклад салат-латук і шпина. Важливо також стежити за потребами рослин в поживних речовинах і за сівозмінами. Рослини, що ростуть щорічно на одному місці витягують з ґрунту живильні речовини, з часом їх стає менше і починається поступове виснаження, урожай скорочується.
Правильний “сусід” в городництві
Вирощуйте різноманітні овочі на своїй присадибній ділянці. Таким чином, поживні речовини в грунті можна використовувати оптимально, оскільки рослини одного і того ж виду не так сильно конкурують між собою. Наприклад, ви матимете гарний результат, поєднуючи помідори та перець, салат та кольрабі або цибулю і моркву. Дуже важливо залишати достатньо місця між рослинами.
Овочі з городу: корисні поради проти хвороб
Грибкові захворювання, такі як борошниста роса, поширюються швидше, коли листові овочі, наприклад салат-латук, савойська капуста або білокачана капуста розташовані близько один до одного. Для захисту рослин, будьте уважні при поливі, щоб не намочити листя, і переконайтеся в тому, що вода потрапляє на корені. Важливо, щоб між рослинами були сонячні, наповнені повітрям простори. У таких місцях борошниста роса поширюється менше. Це захворювання вражає в основному ослаблені рослини. Починається з листя, а потім поширюється на плоди. Забезпечуйте достатній вміст кальцію в грунті, вносячи відповідні добривами.
Помідори та картопля з власного городу
Томати і картопля, в свою чергу, часто уражуються фітофторою та кореневими гнилями. У томатів захворювання проявляється на плодах, а у картоплі – спочатку на листках, а потім і на плодах. Рекомендується якомога швидше видалити уражені листки. Капуста, редис і ріпа висихають, коли їх атакують Plasmodiophora brassicae (кіла капусти). У цьому випадку уражені рослини повинні бути негайно вилучені, щоб запобігти поширенню хвороби. В якості профілактичного заходу зверніть увагу на pH у грунті. Значення рН 7 є оптимальним.
При складанні плану посадки вибирайте витривалі рослини (наприклад, помідори і картопля). Забезпечте достатню відстань між рослинами, щоб повітря могло вільно циркулювати. Так ви захистите помідори від зайвої вологи і гниття.
Вирощування власних овочів – 3 важливі поради
- Виберіть саме ті овочеві культури та їх сорти, які районовані у вашому регіоні.
- Підбирайте сорти так, щоб протягом усього вегетаційного періоду ви могли споживати свіжу овочеву продукцію.
- Намагайтесь дотримуватись рекомендацій щодо вирощування та захисту овочевих культур.